Jugendlinnan historiaa

Jugendlinnalla on oma historiansa

Kesähuvilasta arvokkaaksi hääpaikaksi….

Professori Artur Edvard af Forselles
(1864-1953)
lääketieteen ja kirurgian tohtori, Helsingin Yliopiston ensimmäinen korva-, nenä- ja kurkkutautien professori, korvaklinikan perustaja, maapäivämies sekä kansanedustaja.

Professori Artur Edvard af Forselles osti Majvikin alueen Kirkkonummen Masalasta perheensä kesänviettopaikaksi 1800-luvun lopulla. Hänelle oli tarjottu kesäpaikaksi Helsingin itäpuolella olevaa Kulosaarta, mutta hän piti sitä liian suurena alueena  tuolloin kaksilapsiselle perheelleen.

Majvikin ensimmäinen rakennus oli ”Lilla villan” – nykyisen päärakennuksen paikalla sijainnut pieni punainen mökki, jossa perhe vietti kesänsä jugendlinnaa rakennettaessa. Samassa puumökissä af Forselles kirjoitti väitöskirjansa. Myöhemmin Lilla villan jäi huvilanvartijan asunnoksi. Talvisodan aikana rakennus toimi pommisuojana.

JUGENDLINNAA RAKENNETAAN
Tarkat tiedot Majvikin vanhan päärakennuksen rakentamisvuodesta ja arkkitehdeista puuttuvat. Kuuluisa suomalainen arkkitehtikolmikko Gesellius-Saarinen-Lindgren rakensi vuonna 1902 itselleen asunto- ja ateljeetalon Hvitträskiin, joka sijaitsee parin kilometrin päässä Majvikista länteen. Hvitträskissä ja Majvikissa onkin samoja jugend-tyylille ominaisia ratkaisuja ja koristeluja: isot ja pienet epäsäännölliset ikkunat, kaarevat ikkunoiden yläosat, runsaasti koristellut pilarit ja holvit, kasvi- ja eläinaiheiset reunuskoristeet seinissä. Onkin perusteltua uskoa, että joku Hvitträskin arkkitehdeista – todennäköisesti Armas Lindgren – olisi piirtänyt myös Majvikin ja että talo olisi valmistunut vuosien 1904 – 1908 välillä. Piirustuksissa ei kuitenkaan mainita arkkitehdin nimeä.

VENÄLÄISTEN AIKA
Majvik kuului Porkkalan alueeseen, joka vuokrattiin Neuvostoliitolle toien maailmansodan jälkeen….

LUE LISÄÄ HISTORIASTAMME TÄÄLTÄ