Af Forsellesin aikaan

Artur-af-Forselles2Majvik Af Forselles aikaan

Af Forselles istutti harvinaisia puita, pensaita ja muita kasveja päärakennuksen ympäristöön ja muuallekin tuolloin kahdeksan hehtaarin laajuiselle tontille. Alueella kasvaa muun muassa douglas-mänty, kastanjapuita, pihtakuusia, käärmekuusi ja riippasaarni.

Kasveja tuotiin muun muassa Suomenlinnasta, jonka varuskunnan komentaja, amiraali Studentsky, oli af Forsellesin potilas. Af Forsellesin puoliso Emma Adele Kolster harrasti puutarhanhoitoa (1869 – 1923, polyteknisen instituutin professorin Rudolf Kolsterin tytär). Emma  ajatti mäen päälle hevoskuormittain multaa ja suomutaa kasvualustaksi kukilleen. Maata tuotiin Masalan aseman takana olevalta alueelta, jonka af Forselles osti vain tätä tarkoitusta varten.

Af Forselles oli kiinnostunut tekniikasta. Hän suunnitteli huvilaansa vesijohdot ja asennutti puhelimen jopa uimahuoneeseen ja autotalliin.  Hän oli myös Suomen Automobiiliklubin perustaja ja monivuotinen puheenjohtaja. Kirurgina af Forselles oli hyvin kätevä käsistään. Kerran hän poisti langan ja hiilihangon avulla irronneen pultin auton pakoputkesta, kun asentaja ei saanut kolisevaa pulttia millään pois. ”Tämähän käy samalla tavoin kuin nielurisojen poisto”, kerrotaan af Forsellesin sanoneen.

Alhaalla rannassa oli navetta, talli, sikala, vahtikoppi sekä uimahuone. Tyttärelleen Anne-Marielle professori-isä rakennutti tenniskentän tuulilta suojattuun kallionkoloon päärakennuksen pohjoispuolelle.

kuva12Kaupungista kuljettiin Majvikiin siihen aikaan junalla tai Adlercreutz-nimisellä laivalla. Arvovieraita varten juna joskus pysäytettiin rantaradalle aivan Majvikin kohdalle. Majvikin korkea-arvoisia vieraita olivat muun muassa valtiomiehet Mannerheim, Svinhufvud, Kallio ja Tanner. Viimeksimainittu poltti kalliita sikareita, mistä syystä af Forselles huomauttikin, että vasemmisto polttaa hyviä, hän porvari huonoja sikareita. Skruuvia pelattiin valitussa seurassa.

Af Forselles osti Majvikiin vuosien kuluessa lisää maata, jota paikkakunnan isännät kävivät hänelle rahapulassaan tarjoamassa. Vuonna 1937 Majvik  siirtyi af Forsellesin tyttärelle, Anne-Marielle (1903 – 1994), ja tämän miehelle Jarl Albert Oskar Weckmannille.