Venäläisten Aika

Majvik kuului Porkkalan alueeseen, joka vuokrattiin Moskovan rauhassa vuonna 1944 Neuvostoliitolle 50 vuodeksi.

Vuokra-alueen raja kulki pitkin Espoonlahtea ja nykyisen kehätien ja rantaradan yhtymäkohdasta Humaljärvelle. Rajalinja näkyy vielä metsässä Luoman seisakkeen läheisyydessä.

Af Forselles sekä Weckmanin pariskunta joutuivat jättämään tyhjennetyn Majvikin. Af Forselles kiinnitti lähtiessään ulko-oveen kuvateoksesta repäistyn sivun, jossa Runebergin kuvaama maaherra Wibelius toteaa käsi lakikirjan päällä: ”Laki ennen mua syntynyt myös jälkeheni jää.”

venalainen_sotilasVenäläisten aikana Majvikissa sijaitsi Porkkalan komentajan, kenraali Kabanovin joukkojen tiedusteluesikunta – onhan paikka Kirkkonummen korkeimpia maastokohtia, 43 metriä merenpinnan yläpuolella. Päärakennuksessa sijaitsi tutka-ja radioasema, rinteessä oli tähystysaukko ja Espoonlahdelle sekä lähistön puihin oli kiinnitetty antenneja. Esikunnan päällikkö piti majapaikkanaan ”lilla villaa”, alueella vallitsi kova komento ja marssilaulut kaikuivat Espoonlahden toiselle puolelle.

Päärakennuksen edessä, nykyisen aurinkokellon paikalla, oli venäläisten jättämä pieni patsas, joka muistutti alassuin käännettyä kukkaruukkua. Sen ympärille oli pikkukivistä sommiteltu punainen tähti. Weckmanit nimittivät patsaan ”Stalinin hatuksi”.

Vuonna 1956 Neuvostoliitto palautti Porkkalan ja Weckmanit muuttivat takaisin Majvikiin. Af Forselles oli kuitenkin jo kuollut tätä ennen, vuonna 1953. Venäläisten jäljiltä linna oli huonossa kunnossa – muun muassa talon kaakeliuunit oli kahta lukuunottamatta poltettu piloille – mutta Weckmanit kunnostivat rakennuksen jälleen asuttavaksi.